Hvordan ha råd til idrett? – Bergen

Hvordan ha råd til idrett?

Noen av detaljene i artikkelen er ikke helt korrekt lenger, mens andre ting igjen er skremmende aktuelle:

Av: Bente-Line S. Flatekvål - 13.02.07
Vi har på lederplass i Sydvesten spurt det samme spørsmålet tidligere; Hvordan skal idrettslag ha råd til å drive idretten sin? Hver eneste uke kan vi lese om det i avisen: Klubber som mangler penger til å kjøpe spillere, til å lønne trenere og til å tilby et godt sportslig tilbud til sine medlemmer.

I disse dager er det blant annet Løv-Ham som nok en gang sliter med økonomien, og Fyllingens trener Anders Fältnäs sier at klubben ikke har råd til å hente inn klassespillere for å holde seg i toppen av eliteserien. Man kan selvsagt spørre seg om Fyllingen nødvendigvis må henge med i toppen, og om Løv-Ham trenger å hente spillere fra utlandet. Men før man finner svaret på det spørsmålet, så dukker det opp nye problemstillinger. Hvis man ønsker å tilby ungdom et sted å drive idrett og utvikle seg etterhvert som de blir eldre, så trenger man nødvendigvis et mål å strekke seg etter. For mange fotballspillere er det målet Brann, men kun de færreste ender opp på Stadions grønne matte. De aller fleste ender opp med å spille fotball litt lenger nede i divisjonene, og da er det viktig at det faktisk finnes tilbud til dem også. I vår kommune spiller Løv-Ham i førstedivisjon, mens Fyllingen, Åsane og Fana befinner seg i andredivisjon. Lenger nede i systemet finnes flere lokale klubber å velge mellom. På samme måte har vi Fyllingen, Tertnes og Bjørnar i eliteserien i håndball, mens det i førstedivisjon er Åsane, Årstad og Nornen som befinner seg.
Det er veldig viktig for både rekruttering og utvikling av spillere at det finnes et godt tilbud for dem også når de blir seniorer. Veldig mange dropper ut av idretten når de blir 16-17 år, og de beste er da allerede klar til å ta steget opp på seniornivå.
Løv-Ham har en fantastisk rekruttering, men de sliter voldsomt med å få økonomien på plass til å drive førstedivisjonsfotball. Fyllingen håndball har takket være et stabilt eliteserielag gjennom de siste årene, klart å fostre opp en meget god stall av guttespillere i 14-16-års alderen. Uten et eliteserielag, hadde det antakeligvis ikke vært mulig,
I dagens Sydvesten kan du lese om trenerproblemer på Bønes. Håndballavdelingen i Bønes Idrettslag har trenermangel, og de har ikke midler til å betale trenerne sine. De etterlyser støtte fra det lokale næringslivet, i likhet med de fleste andre idrettslag.
Dersom flere lokale aktører hadde sett viktigheten av den støtten de gir til et idrettslag, så ville antakeligvis flere bidratt. Satt på spissen så kan det å holde en gjeng 16-åringer okkupert med trening være grunnen til at de ikke heller bedriver hærverk i nabolaget.
Samtidig som lokale aktører burde vært flinkere til å bidra, ikke nødvendigvis bare med penger, så burde også foreldre i større grad vært flinkere til å hjelpe klubben sin, og klubben burde vært flinkere til å selge seg til næringslivet. Det ville gagnet alle.