Ruudaldos – 12th edition – Bergen

Ruudaldos – 12th edition

Det er fredag og vi kan glede dere med et nytt skråblikk fra vår eminente trener, Fredrik Ruud. Han har et stort ønske for helgen...

Frivillige verv

Alle må ha en jobb. Du må i hvertfall ha en plass du får penger fra. Det kommer gjerne fra jobb, NAV eller kriminalitet. Eller om du er litt ung ennå; da kommer pengene fra foreldre. Men de får pengene fra en plass. Gjerne er det en jobb. Eller NAV. Eller kriminalitet. De pengene trenger du for å leve. Sånn er verden bygd opp faktisk. Du bruker gjerne dagen på å jobbe. Eller kvelden. Eller natta. Men din «arbeidsdag» er ikke lenger enn 8 timer. Eller litt lenger. Eller mye lenger om du er på sjøen, men da får du gjerne fri i lengre periode etterpå. Hva du bruker disse i snitt 16 fritimene på, det bestemmer du egentlig litt selv. Men kroppen sier gjerne at noen av dem bør være søvn. Sånn mellom 6 og 9 timer av dagen din. Så har du jo også noen helgedager. Der er det ikke nødvendigvis jobb. Denne tiden kan du fylle med noe annet. Noen driver med frivillig arbeid. Noen synger i kor. Noen melder seg til tjeneste i styreverv. Eller noen kanskje er oppmann eller foreldrekontakt. Likt for alt dette er at det er noe du velger selv. Du tvinges ikke. Du kan velge å ikke gjøre det. Men om du velger å si ja til dette, så stilles det noen krav til deg. Fordi andre forventer det. Om du ikke kan møte disse kravene, så kan du takke nei. Det er ingen som tvinger deg.

Norsk fotball

Jeg har åpnet fotballsesongen 2019. Den norske sådan. Og jeg sitter igjen med en god del spørsmål. Selv om jeg selvfølgelig sitter i glasshus. Jeg interesserer meg for taktikk. Det gjelder selvfølgelig i håndball, men også veldig i andre idretter. Deriblant fotball. Jeg har alltid lurt på hvor taktisk det er mulig å være i fotball. I håndball kan man noen ganger maskere manglende ferdigheter, med gode taktiske løsninger. I hvor stor grad gjelder dette i fotball? For et lag å skulle henge sammen på en stor fotballbane, så stiller det krav til samtlige 11 spillere sine individuelle ferdigheter. Og fysisk form. Ser jeg for meg. Men hva er egentlig taktikken hos mange norske fotballag? For meg ser det ut til at mange velger å slå ballen langt og satse på at ballen faller ned riktig plass. På den måten ser det ut til at tilfeldigheter ofte avgjør kampene. Eller det blir jevnt. Og ofte lite mål. For viljen til å risikere ser ut til å være liten. Og hvorfor det? Jeg spekulerer i at ferdighetene jevnt over er akkurat litt for svak, men det er kanskje fordi taktikken aldri lar meg se hvilke ferdigheter spillerne innehar…? Om noen vil la meg få innpass på det dere driver med, gi meg en lyd takk.

Utsolgt

Det er helgas drømmeord. Det ordet jeg vil høre på søndag. Når Framohallen er fylt til randen i jakten på finaleplass. På banen skal vi gjøre vårt for å selge budskapet, til alt fra pipeblåsere til trommeslagere. Og om bare 10% av leserne til denne bloggen, kommer i hallen, så snakker vi stinn brakke.