Ukens trickskudd – Bergen

Ukens trickskudd

Stig Nygård er ute med ukens trickskudd. En hyllest av vår legendariske målvakt.

«Er du god nok, er du gammel nok», blir ofte brukt når ungdommer på 16-17 år blir sluppet løs i eliten.

I FyllingenBergen er det «er du god nok, er du ung nok» som teller.

For i de siste kampene har Andreas Gjeitrem børstet støv av 50 år unge Jan Stankiewicz. Så vidt jeg vet den første spiller over 50 i norsk eliteserie.

«Jas» har ikke sviktet «Gjeiten». Han har vist at han fortsatt er i stand til å markere seg på øverste nivå her hjemme. Senest søndag fikk han gitt et godt bidrag til at ØIF Arendal måtte forlate Bergen med bagene tomme for poeng.

Svensken nærmer seg nå Trine Haltviks rekord i antall comeback i norsk topphåndball. Og nå får han også muligheten til å spille sammen med sin sønn Ebbe.

Men tro ikke at det er første gang en far og sønn-kombinasjon spiller sammen i eliteserien. For i siste serierunde i 2013/14-sesongen fikk nåværende Drammen-spiller Aksel Horgen noen minutter på banen for Follo, sammen med pappa Erik – mot Drammen. 

Sander Sagosen spilte også sammen med pappa Erlend i Charlottenlund, med det var i 1. divisjon.

Dersom «Jas» holder koken til over nyttår, så vil han ha spilt elitehåndball i Norge i fire tiår. Han kom til Norrøna i 1991 hvor han fikk sin debut på norsk toppnivå. Etter å ha vært på eventyr i både Tyskland og Sveits, så vendte han tilbake til Bergen og Fyllingen i 2005. Skulle han få seg noen minutter i 2020, så har han altså vært på banen på 1990-, 2000-, 2010- og 2020-tallet.

Men også her ble han slått av Erik Horgen. Han debuterte mellom stengene for Bækkelaget i 1986, og har altså spilt eliteseriehåndball på 1980-, 1990-, 2000- og 2010-tallet.

Det er vel lite trolig at vi får se Horgen på banen i eliteserien over nyttår, så noe femte tiår blir det neppe på ham. For tar vi med svensk toppserie, så kan «Jas» komme til å spille elitehåndball i fem tiår dersom han får seg en kamp etter nyttår. Han debuterte nemlig for LUGI så tidlig som i 1988.

Stankiewicz har naturlig nok en lang og innholdsrik karriere å se tilbake på. Men det er nok spesielt to kamper som peker seg ut som høydepunktene. Det første høydepunktet kom da han ble sendt på banen på et straffekast i EM-semifinalen mot Russland i 1998. Russerne ledet 23-22 og holdt stø finalekurs. Men «Jas» reddet straffekastet og det meste annet som kom mot ham de siste ti minuttene. Med ham mellom stengene endte det med svensk 27-24-seier. Svenskene vant også finalen, og tok EM-gullet med seg hjem.

Men det største høydepunktet og kanskje den mest banebrytende kampen i hans lange karriere var nok finalen i veteran-NM mot Stabæk i Stavanger i 2015. 

Russerne stilte tross alt bare med karer som Igor Lavrov, Eduard Koksjarov, Sergej Pogorelov, Oleg Kulesjov og Dimitri Torgovanov. Mot Stabæk sto han overfor spillere som Jon Egil Ek, Morgan Lunde, Trond Hægstad og Gard Lindberg. Bare en eneste gang klarte de å overliste ham i løpet av første omgang. Gode, gamle «Jas» skal nok få mye av æren for at det ble NM-gull for Norrøna-guttene den dagen.

Redningsprosenten hans mot ØIF Arendal var ikke så veldig mye lavere enn i de to kampene. Mot slutten av kampen virket det som om arendalittene knapt turte skyte på ham. Vel vitende om at «Veggen i Bolzano» aka «Veggen i Stavanger» sto mellom dem og målet så valgte de heller å se om det var en lagkamerat som kunne ta en bom for laget.

Men veteran-NM er ikke upløyd mark for FyllingenBergen. De har vært på talentjakt der før. I 2010 var det en purung Jarle Alvær som ble hentet ut av pensjonistenes rekker til en kamp mot Haslum. Og «Artisten» er ikke blitt noe dårligere, selv om han er blitt 46 år og muligens ørlitegrann tyngre.

25.-27. oktober går årets NM av stabelen i Trondheim. Denne gangen uten talentspeider Vidar Gjesdal sittende «skadet» på Norrøna-benken. Dermed bør karer som Stian Gomo, Tom Erik Skarpsno og Marinko Kurtovic kjenne sin besøkelsestid. Det flommer over av talenter, både eldre og yngre enn Stankiewicz. Og det blir ikke dyrere enn å hente en klubbløs kar fra Balkan. Lette å integrere er de også.

Jeg kan i hvert fall si at han som har tatt over for «Jas» mellom stengene for Norrøna er åpen for lukrative tilbud…