Endelig håndball VM – Bergen

Endelig håndball VM

Du verden som vi gleder oss, håndball VM i Egypt skal endelig blåses i gang. Er det nå det skal lykkes for våre beste menn?

Det er absolutt grunn til å ha forventninger til våre gutter foran årets VM. Vi har tapt to VM finaler på rad, begge mot vertsnasjonene. I 2017 ble et meget sterk fransk lag litt for tøffe på sin egen hjemmebane i Paris. To år seinere var Christian Berges gjeng tilbake i en VM finale, denne gang i Herming mot Danmark. Nok en gang ble vertsnasjonen for tøffe, et bunnsolid dansk lag anført av Mikkel Hansen tok hjem gullet og satte nasjonen på hodet.

Egypt er årets arrangør og er det hjemmenasjonen som igjen kan overraske i sitt eget mesterskap? Egypt har forberedt seg over lang tid til dette mesterskapet og har helt sikkert potensiale til å overraske mange. Men kanskje langt mer spennende denne gangen er hvorvidt mesterskapet kan gjennomføres etter planen. Flere land har fått covid-19 smitte inn i sine tropper og dagen før mesterskapet blåses i gang ble det altså klart at Tsjekkia og Robert Hedins USA måtte kaste inn håndkleet.

FyllingenBergen skal følge mesterskapet tett og vil jevnlig oppdatere med tanker og vurderinger av årets VM. Vi vil selvsagt spesielt følge våre «egne» gutter i form av Harald Reinkind, Eivind Tangen og Kristian Bjørnsen. Forhåpentligvis kommer det både bilder og oppdateringer fra den tidligere FyllingenBergen trioen.

Administrasjonen skal også oppdatere våre lesere jevnlig og vi har spurt Fredrik Ruud (hovedtrener), Andreas Gjeitrem (markedssjef) og Vidar Gjesdal (daglig leder) om hva de tenker om følgende spørsmål:

Hvordan ser du på Norges sjanser i mesterskapet?

Fredrik:
Dette kan fort være året. To av våre mest sentrale spillere har endelig brutt barrieren med å vinne en av de største turneringene, når Sagosen og Reinkind vant Champions League med Kiel i romjulen. Denne erfaringen kan være avgjørende for å bikke det også Norges vei i VM. Nøkkelpunkter for seier tror jeg vil ligge i å få Sagosen og Johannesen til å fungere sammen. Målvakter har vært et spørsmålstegn for Norge, men Bergerud er kjent for å heve seg et par ekstra hakk når han har flagget på brystet. Og i linjeposisjon blir det spennende å se hvilke prioriteringer som blir gjort. Myrhol vil nok være det foretrukne valget, men han har til gjengjeld slitt veldig med uttellingen fra linje. Det er viktig at han klarer å heve prosenten sin.

Andreas:
Norge har tidenes mulighet til å sikre seg VM gull. De kommer med nøkkelspillere i toppform inn i mesterskapet. Det blir dog avgjørende at relasjonen Sagosen- Reinkind fungerer. De har utviklet en forståelse for hverandre som har løftet begge spillerene enda ett nivå. Det kan bli spennende å se hvem som ender opp i mål for Norge når de viktige kampene kommer. Bergerud soleklart førstevalg, mens Christensen har slitt med skader og sykdom i høst. Jeg tror fort Sæverås kan bli avgjørende faktor i enkelt kamper og kortere perioder. Redder han den avgjørende straffen? Det største spørsmålstegnet er vel kanskje hvem som blir den offensive linjespilleren vår, Petter Øverby får en nøkkelrolle i midtforsvaret vårt, men usikker på om han er god nok fremover hvis vi skal gå hele veien. Vi trenger en avlastning offensivt. Dersom det viser seg å være en frisk Bjarte Myrhol, så har vi alle forutsetninger for å gå hele veien. 

Vidar:
Det finnes all grunn til å både tro og håpe på Norges første gull denne gangen. Laget har vist en imponerende stabilitet i de siste mesterskapene og spesielt i de to siste verdensmesterskapene har de vært fantastiske. Begge gangene har det vært en meget sterk vertsnasjon som har hindret oss i å ta gullet vi drømmer om. Jeg ser ikke samme type utfordring denne gangen og tror dermed det kan være vår tur nå. Stammen i laget er inntakt med våre aller største profiler, selv om vi har et par viktige menn ute. Våre største utfordrere har større utfodringer ved inngangen til dette mesterskapet slik jeg ser det. Så vet vi alle at fra semifinalen og frem til gullet er det ørsmå marginer som vil bli avgjørende.

Hvilke lag ser du for deg i semifinalene og hvem skal vi se spesielt opp for?

Fredrik:
Her er det kanskje mer åpent enn på lenge og som alltid på herresiden er det mange kandidater til denne semifinalen. Egypt på hjemmebane er en dark horse som kan levere veldig godt. De har vært i finale og vunnet mesterskap på yngres-siden de siste årene. Med fulle haller ville de vært en soleklar kandidat i mine øyne, men nå med tomme tribuner blir det spennende å se hva de kan utrette. Flere kandidater som kan utfordre er lag som Tyskland, Portugal, Island og Frankrike. 

Min topp 4 liste: Norge – Egypt – Spania – Kroatia

Andreas:
Portugal, kanskje midt favorittlag utenom Norge. De har en lekenhet i spillet. De har så mange ulike spillertyper, bra fysiske beist som Iturriza, Borges og Salina til lekne kreative spillere som Branquinho og Silva. De behersker også 7-6 spillet på en forbilledlig måte. Spørsmålstegnet er nivået til målvakten Quintana, toppnivået vet vi er utrolig høyt, men han har slitt med stabiliteten denne sesongen. Danmark-  Vi slo Danmark for første gang på lenge forleden i oppkjøringen til mesterskapet. Da satt Niklas Landin på tribunen. Danmark med og uten Niklas Landin er to vidt forskjellige lag. Det skal dog sies at Kevin Møller har hatt sin beste sesong i Barcelona.. Møllgård får en sentral rolle defensivt, men når han løper direkte til benken for å bytte mister Danmark en ankomstfase de fort kan bli avhengig av. Møllgård er ekstremt dyktig i denne fasen, så vi får håpe han får lov til å bidra her oftere. Jeg er overbevist om at Danmark kommer til å spille 7-6 i viktige oppgjør. De har en trener som har brukt det mye i klubb og de har en fantastisk vurderingsspiller i Mikkel Hansen. Spennende å se hva Gidsel kan tilføre den danske høyreback posisjonen som utvilsomt er deres svakeste. Kroatia er ekstremt dyktig på å kontrollere tempo i kampene. Når de spiller disiplinært angrepsspill sørger det også for at de får spille etablert forsvar hver gang. Her er de meget dyktig, spesielt 5-1 varianten med Dunvjak foran har en egen evne til å snu kampene for de. Martinovic, høyrebacken fra Hannover får en meget viktig rolle når Stepanovic er ute. Blir nok en del 7-6 spill på Kroatia, det kan være himmel eller h...

Min topp 4 liste: Norge – Portugal – Danmark – Kroatia

Vidar:
Jeg synes Norge har en fin vei inn mot en semifinale. Det er selvsagt ingen «walk-over» å spille seg dit, men jeg har stor tro på at Norge er minst topp 4 også denne gangen. Min spådom er at vi står overfor Spania i en semifinale, en motstander vi historisk sett har hatt en del trøbbel med. Naturlig nok, Spania har vært i verdenstoppen over lang tid. Men denne gangen har vi de sterkeste kortene på hånden og tar oss til finalen. I den andre semifinalen er jeg trygg på at Danmark også befinner seg. Der er det fristende å si de kommer til å stå overfor Kroatia som alltid er med der fremme. Men her velger jeg å spille inn vertsnasjonen Egypt i stedet. Hadde de hatt publikum i ryggen hadde jeg hatt enda større tro på et afrikansk under. Mon tro om ikke hjemmenasjonen kanskje endrer litt på reglene om de skulle dukke opp der… Likevel spår jeg at det ender med samme finalelag som i 2019, Norge mot Danmark.

Min topp 4 liste: Norge – Danmark – Egypt – Spania

Hvilke spillere ser du for deg vil prege mesterskapet?

Fredrik:
Jeg tror høyrebacken til Egypt; Yahia Khaled vil prege mesterskapet. Det samme tror jeg vi vil se av Norges Harald Reinkind for Norge. Og hos Spania vil nok Alex Dujshebaev være fremtredende. Sånn sett tro jeg høyrebackene vil være spennende bekjentskaper for det jeg mener er de tre topplagene.

Andreas:
Sagosen er turneringens beste spiller, det som avgjør om han blir toppscorer er disponeringene til Christian Berge. Sagosen må hviles når han kan, samtidig har han lyst å spille alle kamper. Niklas Landin blir turneringens beste målvakt, etter en skadeperiode i høst er han nå i meget god form.Her må jeg også trekke frem verdens beste linjespiller, Karalek. Den store hviterussiske strekspilleren er det bare å følge nøye med på. 
Portugal Rui Silva er også en nydelig håndballspiller, liten av størrelse, men for en playmaker. Portugal har et fantastisk krysningsspill i 6-6 spillet. Timingen og relasjonene mellom spillerne er virkelig bra. 
Skal jeg trekke frem noen fra dypet så må det være Tozoulana. Han spiller for D.R Kongo. Hadde gleden av å spille mot han når jeg selv spilte i den danske ligaen. Da spilte han for topplaget BSV. Der klarte han aldri å fungere i kollektivet, men for en annerledes spiller. Han har en tobeinsfrosk som løfter han så høyt over bakken at han kan skyte over hvilken som helst blokk. Den bruker han både i tide og utide, men herlig type. 
Blir spennende å se hvor god Egypt er, mange mener de har gode muligheter her. Jeg tror ikke de er så bra, men at de kommer seg videre og spiller kvartfinaler er sikkert. Der tror jeg det blir stopp, men hvem vet. Mesterskap på hjemmebane, det er ikke helt umulig at de får noe dommerhjelp med seg på veien… Gidsel for Danmark er nevnt tidligere, men meget dyktig spiller. Kan han løfte Danmark et steg til? Kulesh/ Karalek for Hviterussland. De to må være helt 100% for at Hviterussland skal overraske, men er de det så kan de gå langt…

Vidar:
Det er ikke veldig kreativt, men Sander Sagosen kommer helt sikkert til å vise at han er verdens beste håndballspiller. Han fikk sitt første Champions League gull i romjulen sammen med Harald Reinkind. Nå tipper jeg han er minst like klar på å sikre sin første gullmedalje for Norge. Så håper man alltid det skal dukke opp noen nye unge stjerner. Portugal har noen virkelig toppspillere i emning og så tror jeg nevnte Egypt kan vise frem noen nye typer i spesielt playmaker Elderaa og høyreback Omar.

Til sist, hvor ville du satset din hundrelapp før det hele settes i gang?

Fredrik:
Sett pengene på Egypt som vinner eller topp 3. Alt etter hvor risikovillig du er.

Andreas:
Her velger jeg et spill med stor verdi og setter hundrelappen på Quintana som turneringes beste målvakt til 51 i odds.

Vidar:
Den står mellom norsk gull til 4 i odds, eller medalje til Egypt. Jeg velger det trygge og setter den på norsk gull som sørger for en gigantisk opptur til norsk herrehåndball.

Da er det bare å benke seg foran skjermen og vi ønsker Norge lykke til!