«De lokale»: Tobias Holm – Bergen

«De lokale»: Tobias Holm

I år er det hele 13 lokale spillere i Bergen Håndball troppen som slåss med nebb og klør i Norges gjeveste selskap uke inn og uke ut. Den lokale rekruteringen baserer seg på å motivere og inspirere flere guttehåndballspillere rundt om i Bergen og omegn til å følge drømmene sine på håndballbanen. En som har gått gradene i moderklubben fra ung håndballspiller til eliteseriespiller er Tobias Holm. Han er første mann ut i den nye nettspalten vår «De lokale».

Bergen Håndball spilleren Tobias Holm vokste opp i Arna i blå og hvit Bjørnardrakt. Før sesongen ble den unge kanten hentet fra sin moderklubb til å spille eliteseriehåndball for hele Bergens nye storklubb. Så langt har Tobias grepet de mulighetene han har fått godt, en egenskap som nok kan spores tilbake til hans første år på håndballbanen…

Ballsidighet og de første årene på håndballbanen

Tobias mimrer tilbake og forteller at han først og fremst satset på håndball som ung da hans far, Kjetil Holm var svært engasjert i sporten. I tillegg var han en stor bidragsyter til håndballmiljøet i Arna.

– Tobias var som mange andre barn, han hadde både store og små mål i livet som ung håndballspiller, forteller pappaen.

Kjetil jobber som daglig leder Bjørnar Håndball. Klubben har med hjelp av flere unike og gode ressurser skapt et idrettsmiljø som på mange måte er spesialtilpasset for unge håndballtalenter.

Håndball ble tidlig en viktig del av hverdagen til Tobias og han var ikke redd for å satse for å bli best mulig, sier han.

Samtidig som Tobias begynte på håndball så gjorde han også god figur med beina når han i tidlig skolealder begynte med «Ballsidighet». Det bygger på at barn og unge skal kunne oppleve lek og moro med ball, både innenfor håndball og fotball.

(Les mer om Ballsidighet prosjektet til Bjørnar her >>)

– Han har fulgt hele hendelsesløpet fra Ballsidighet i gymsalen som seksåring på Ådnamarka skole, håndballskole i Høst-og vinterferiene til ungdomshåndballen med cuper og seriespill, forteller Stephanie Børhaug. Hun er media ansvarlig i klubben og har blant annet sett Tobias vokse til den spilleren han er i dag.

– Tobias har spilt håndball i klubben i alle år, før han i fjor gikk videre til Bergen som 18åring.

Han forteller at tiden nok var moden for å heve nivået et hakk, for allerede som 14 åring forsto han at det var profesjonell håndballspiller han skulle bli. Noen vil kanskje si at han ventet «utradisjonelt lenge» før han skiftet klubb, men at den unge kantspilleren ble værende i moderklubben sin helt til 18 årsalderen kan på flere måter argumenteres på å gjort han godt.

– Tobias ble fort et forbilde i klubben, med ydmykhet og ro. Vi er stolt over å ha hatt han her i klubben. Han er en skikkelig knall fyr, forteller den smilende mediasjefen Stephanie.

I tillegg til å utvikle seg personlig så var også det sportslige i Bjørnar et godt sted for Bergen Håndball spilleren. Han var nemlig ofte å se på regionale samlinger, både for «bylag» men også i landslagssammenheng.

Her er Tobias Holm i action som ung Bjørnar spiller. Foto: Bjørnar Håndball

Utvikling og samhold

Det er ingen hemmelighet om at motivasjon og inspirasjon skal henger høyt dersom man ønsker å nå langt, og Tobias selv er klinkende klar på hvor han henter frem det han må for å prestere: Han opplever økt motivasjon av egen utvikling.

– Motivasjonen min er rett og slett at det er gøyt å se min egen utvikling.

Gjelder det innenfor alt?

– Tja, det er jeg litt usikker på – men spesielt innenfor idretten kan man oppleve store forskjeller og kontraster fra sesong til sesong. Jeg motiveres helt klart av den type utvikling!

Også pappa Kjetil forteller at en lett kan se at sønnen motiveres av utvikling.

– Han har nok alltid vært av den seriøse sjangeren som var ambisiøs nok til å gi til ekstra gass for å oppnå det han ønsket. Det sto sjelden på motivasjonen for å si det sånn, ler han.

Men utvikling kommer sjelden alene, for det var ikke bare Tobias som kjente på en høy motivasjon og treningsvilje. Bjørnar Håndball gutter 03 (som han spilte på) opplevde stor suksess fra tidlig alder og kjempet til seg flere topplasseringer i løpet av Tobias ungdomsår.

– 03 laget har vært et sterkt lag, når det gjelder håndball men og når det gjelder samholdet, noe som Tobias har bidratt stort med. Noen av de gamle lagkameratene har Tobias spilt med i over 10 år. Og de har mange store begivenheter bak seg, fra topplasseringer i ulike cuper til uttak til landslagssamlinger, sier Stephanie.

Tobias er selv enig om at samholdet har vært en viktig faktor for han i alle årene som Bjørnar spiller.

– I Bjørnar var vi mange på hver trening, og vi trente mye hver uke. Så jeg visste hva som krevdes av meg for å bli best mulig.

Fremtiden

Overgangen fra Bjørnar til Bergen Håndball har nok ikke blitt helt slikt som Tobias håpet i forhold til tabellsituasjon og han er klar på at guttene syntes det er kjipt å være i den situasjonen de nå befinner seg i.

– Vi har både hatt uflaks og ikke klart å bikke kampene, det er kjedelig. Lagmessig skal jeg gjøre mitt og mine arbeidsoppgaver for å holde oss i eliteserien. Vi har stadig troen, forteller den unge kantspilleren.

før han fortsetter..

– Jeg kom jo til Bergen håndball for å få kjenne på toppnivået i landet, vi skal gjøre alt vi kan for å også spille eliteserien til neste år. Det er der jeg føler jeg kan utvikle meg best mulig som håndballspiller.

Se alle målene fra Tobias Holm så langt i Bergen Håndball trøyen.

Arna-gutten forteller så videre at han på et eller annet tidspunkt i karriere gjerne kunne tenke seg å spille i utlandet også, noe som naturlig nok mange unge håndballspillere drømmer om.

– En dag så hadde det vært gøy å kanskje få muligheten for å spille i utlandet. Det er jo en drøm. Samtidig er det ikke noe jeg tenker merkverdig mye på akkurat nå. Det handler om Eliteserien, Bergen Håndball og utvikling for min del, både nå og fremover, avslutter han.

Tobias Holm har grepet sjansene han har fått så langt i Bergen Håndball drakten, her fra i høst mot Sandefjord. Foto: Njål Arnar Johansen